Είναι γνωστό ότι, ενώ στην Αρχαία Αθήνα οι πολίτες έθεταν τους Νόμους και έλεγαν «ο νόμος είμαστε εμείς, η πόλη είμαστε εμείς», στη Δεσποτική Ανατολή ο Μέγας Ηγεμόνας αποφάσιζε χωρίς να συμβουλεύεται κανένα και λογοδοτούσε μόνο στο θεό.
Μολονότι η αρχαιότητα δεν μπορεί να επαναληφθεί, δεν παύει ποτέ να είναι επίκαιρη και να διδάσκει όπως συνέβη , όταν η Μεσαιωνική Ευρώπη γνώρισε την Αρχαία Ελλάδα και προέκυψε η Αναγέννηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είμαστε υποχρεωμένοι να οραματιζόμαστε μια «Δημοκρατία» σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες , όμως , βασική και απαραίτητη προϋπόθεση , στη συλλογική μορφή ζωής και ιδιαίτερα στον χώρο επιρροής του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού , παραμένει η εγκαθίδρυση και τήρηση θεσμών, που διασφαλίζουν τους πολίτες από τις ανισότητες της φύσης.
Ως ελάχιστο δείγμα «δημοκρατίας», οι σύγχρονοι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στους θεσμούς και τους νόμους του κράτους, στις βάσεις νομικών δεδομένων και να υπάρχει διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες στα κέντρα αποφάσεων. Η δικαιοσύνη να λειτουργεί αδιάκοπα, απρόσκοπτα και αποτελεσματικά , οι δε ένοχοι να τιμωρούνται , όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, καθώς όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με τα ίδια δικαιώματα.
Είναι λοιπόν προκλητικό, να υπολειτουργεί η Βουλή των Ελλήνων και τα Δικαστήρια την καλοκαιρινή περίοδο ! κι ενώ η χώρα καταρρέει ηθικά και οικονομικά και την στιγμή που ο Έλληνας πολίτης καλείται να εργαστεί σκληρά αποτελεσματικά και φθηνά, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή να χάσει την δουλειά του , να βάλει λουκέτο στην επιχείρησή του, να στερηθεί τα ανταποδοτικά οφέλη που δικαιωματικά του ανήκουν και να ζήσει σε μια χώρα χωρίς κυριαρχικά δικαιώματα. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, καλούνται ( από τα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα ) και απεργούν όλοι οι δικηγόροι της χώρας ενώ η Ελλάδα βουλιάζει στο βούρκο της ανομίας Οι σκανδαλώδεις υποθέσεις ( σε βαθμό κακουργήματος ! ) απαιτούν ξεκαθάρισμα για να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν επιτέλους οι ένοχοι. Περιμένουμε τον Νόμο, την Δικαιοσύνη και τους εκπροσώπους της, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, βάζοντας τέλος στις νοοτροπίες του φαύλου κύκλου του παρελθόντος.
Ο τόπος μας χρειάζεται ισονομία, οικονομική ανάπτυξη, αναβάθμιση της παιδείας, ηθικούς κανόνες, εθελοντισμό και προσφορά υπηρεσίας. Είναι επιτακτική ανάγκη η δραστηριοποίηση των πολιτών γιατί η χώρα ανήκει στους πολίτες και κατά τον Ηράκλειτο, ο λαός οφείλει να μάχεται για τον Νόμο, όπως μάχεται για τα τείχη της πόλης του.