Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟΥ

Ύστερα από τους βομβαρδισμούς και τους πολέμους στην Γιουγκοσλαβία το Ιράκ και το Αφγανιστάν και όταν ακούμε για «εκδημοκρατισμό» από τα χείλη Αμερικανών και Δυτικών αξιωματούχων πολλοί από εμάς – εντελώς αντανακλαστικά- αισθανόμαστε να μας διαπερνά ανατριχίλα. Η επίκληση της «Δημοκρατίας», μια έννοια με ιδιαίτερη βαρύτητα και διάσταση στο μυαλό του Δυτικού ανθρώπου , δεν αποτελεί παρά ένα σόφισμα με σκοπό την εξαπάτηση και την χειραγώγησή μας, γιατί πρακτικά , τα πλήθη κατευθύνονται, οι κυβερνήσεις διορίζονται και το χάσμα ανάμεσα στην φτώχια και τον πλούτο παίρνει ασύλληπτες διαστάσεις. Κάποιοι δημοσιογράφοι παρ’ όλα αυτά βγάζουν το συμπέρασμα πως η Αίγυπτος και μια σειρά Αραβικών χωρών , έχουν ανάγκη ¨εκδημοκρατισμού» ενώ το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην διαφθορά παγκοσμίως δεν τους οδηγεί σε ανάλογα συμπεράσματα. ( Πάντως , η ιδέα ότι η Ελλάδα κάνει μαθήματα Δημοκρατίας είναι εντελώς κωμικοτραγική… ).
Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι, την στιγμή που τα ενεργειακά σενάρια ανακατεύουν για τα καλά την Ανατολική Μεσόγειο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις εξεγέρσεις των λαών της Τυνησίας, της Αιγύπτου και όχι μόνο. Σε ότι αφορά την φτώχεια, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου πλήττονται από τις ωμές επιθέσεις του Κεφαλαίου και όχι από την έλλειψη Δημοκρατικότητας ! Ας μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος είναι μία χώρα με έννομα συμφέροντα στους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου. Ως προς τούτο μάλιστα , έχει ήδη κάνει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο. Η Τουρκία διαπραγματεύεται την οριοθέτηση της Ζώνης με την Αίγυπτο ( αγνοώντας σκόπιμα μάλιστα το Καστελόριζο ! ) ασκεί πιέσεις για να παγώσει την συμφωνία ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Κύπρο και είναι μάλλον εδώ που τα πράγματα αγριεύουν … Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά , ο «Έλληνας» πρωθυπουργός ,ο « νεοταξικός αναδιαρθρωτής» της Δημοκρατίας, αρνείται πεισματικά την οριοθέτηση του Αιγαίου , αγνοώντας την βούληση του Ελληνικού λαού.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, τυχόν παραίτηση του κ. Μουμπάρακ ή οποιαδήποτε φιλοϊσλαμική μετατόπιση στην Αίγυπτο , που είναι πιθανότερο να συμβεί και όχι ο «εκδημοκρατισμός» της, θα έχει καθοριστική σημασία στα ενεργειακά projects εις βάρος βέβαια της Ελλάδας. Εν ολίγοις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αυτό ακριβώς που λένε οι οικονομολόγοι: «Η κατάρα των πηγών ενέργειας και πλούτου». Η βία και η μιζέρια εμφανίζονται στα Έθνη που διεκδικούν τον πλούτο της γης. Ενώ θα έπρεπε να ευημερούν οδηγούνται σε όλο και μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση.