Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ο αποπροσανατολισμός της δυναμικής των πολιτών

Όταν οι συνέπειες κάποιων επενδύσεων είναι καταστροφικές και μας απειλούν , είναι καθήκον αλλά και δικαίωμα των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας, να διαφυλάξουμε τον τόπο μας. Τα χρυσωρυχεία και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξ/πολης υπάγονται σε αυτή την κατηγορία επενδύσεων, που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την Θράκη και το Αιγαίο. Είναι λογικό να ανησυχεί και να αγωνιά ο Νομάρχης Έβρου , κος Ζαμπουνίδης, έστω και ως προς τα χρυσωρυχεία μόνο. Καλεί λοιπόν , την τοπική κοινωνία να συμμετέχει δυναμικά για να αποτρέψει την προσπάθεια που γίνεται από την εταιρεία χρυσού ( κουβέντα για τον αγωγό ).

Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία και ως εκ τούτου , καμία χώρα που παρέχει δίοδο σε πετρελαιαγωγούς δεν ευημερεί καθώς:

-Ο αγωγός εύκολα «στοχοποιείται» και συχνά γίνεται θύμα δολιοφθοράς. Πριν λίγες μέρες στη Νιγηρία , η μεγαλύτερη ένοπλη οργάνωση της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν είναι άμεσα υπεύθυνη για την δολιοφθορά σε αγωγό πετρελαίου.

-Η υψηλού κόστους και ρίσκου επένδυση , της μεταφοράς πετρελαίου με αγωγούς έχει αξιώσεις παρεμβατικότητας στα εσωτερικά μιάς χώρας ακόμη και ένοπλης.

-Η ύπαρξη εθνικοθρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων ( όξυνση , επινόηση αυτών κτλ) γίνονται αντικείμενο μελέτης και αξιολόγησης για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν.

-Σύνηθες φαινόμενο είναι η δημιουργία τοπικών ελίτ

-Σοβαρό ζήτημα της ακαταλληλότητας της Θράκης και πιο συγκεκριμμένα , της επιλογής της κατάληξης του αγωγού στην Αλεξ/πολη είναι ότι, προσβάλει την Σύμβαση Ramsar , που προστατεύει το Δέλτα του Έβρου.

Οι πολίτες της Θράκης , ως γνωστόν , κάνουν αγώνες εδώ και χρόνια για να αποτρέψουν την εγκατάσταση των χρυσορυχείων , του πετρελαιαγωγού, των διϋλιστηρίων και λοιπών εγκαταστάσεων που σχεδιάζουν ενδιαφερόμενες εταιρείες. Η προτροπή λοιπόν του κύριου Νομάρχη, για δυναμική κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ,δεν είναι παρά ένα λεκτικό παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού.

Στην ουσία , αν και αδιανόητο, οι Τοπικές Αρχές γυρίζουν την πλάτη στους δημοκρατικούς θεσμούς και τους πολίτες της Θράκης που ζητούν την διενέργεια Δημοψηφίσματος.

Θεωρούν τους εαυτούς τους σοφούς ή τους πολίτες της Θράκης ανώριμους;

Το Δημοψήφισμα είναι βασική προϋπόθεση της αποτελεσματικής και ασφαλούς λειτουργίας της Λαϊκής Κυριαρχίας και εφαρμόζεται κατ’ επανάληψη σε προηγμένες Ευρωπαϊκές Δημοκρατίες.

Καλό είναι να συντάσσονται οι Τοπικές Αρχές με το γράμμα του Νόμου, γιατί από κεί πηγάζει η δυναμικότητα των πολιτών ( είναι και το θεμιτό ) καθώς και η αποσαφήνιση του ρόλου των Τοπικών Αρχών , που σαφώς δεν είναι η άσκηση κατοχής στην περιφέρεια δικαιοδοσίας του.