Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

ΠΕΡΙ ...ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΩΝ !

Ενώ η ΒΡ συνεχίζει αδιάκοπα τις εργασίες για να σταματήσει την διαρροή πετρελαίου στη Θάλασσα του κόλπου του Μεξικού , μια νέα πετρελαιοκηλίδα , ύστερα από έκρηξη που σημειώθηκε σε πετρελαιαγωγό στην Νοτιοανατολική Κίνα και με έκταση μεγαλύτερη των 430 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ερημώνει τις παραλίες κατά μήκος της Κίτρινης θάλασσας. Οι ακτές του Νταλιάν που κάποτε ήταν ο καλύτερος τόπος διαμονής στην Κίνα έχουν καταστραφεί. Οι επιστήμονες μιλούν για σοβαρή απειλή στα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ποιότητα του νερού.
Εντούτοις ο πρωθυπουργός της χώρας μας , αν και λάτρης της θάλασσας και φίλος της οικολογίας, έσπευσε να συναντήσει τον Βούλγαρο ομόλογό του , στα πλαίσια της αναθέρμανσης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης . Ο κος Μπορίσοφ , ως γνωστόν, είχε δηλώσει , αμέσως μετά την εκλογή του, ότι αρνείται να φιλοξενήσει στη χώρα του τον εν λόγω αγωγό , ανατρέποντας κάθε προηγούμενη επίσημη συμφωνία ! Είχε δε επικαλεστεί όχι μόνο οικονομικούς λόγους αλλά και λόγους περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Συμμερίζεται είπε , τις ανησυχίες των κατοίκων του Μπουργκάς αλλά και το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, που είχε διενεργηθεί στην περιοχή και ήταν ΚΑΤΑ του πετρελαιαγωγού. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε στον ανερχόμενο τοπικό τουρισμό καθώς και στις προστατευόμενες, από Συμβάσεις NATURA κτλ, γειτονικές περιοχές.
Η αλήθεια είναι πως στις σελίδες της πετρελαϊκής ιστορίας συμπεριλαμβάνεται πλήθος σκοτεινών υποθέσεων διαπλοκής, ενώ οι διαφανείς διαδικασίες δεν αποτελούν μέρος των διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων- και μη- μελών. Συνεπώς είναι φυσιολογικό να είμαστε καχύποπτοι και να αναρωτιόμαστε εάν και υπό την επιρροή ποιών ανταγωνιστικών συμφερόντων διάκειται ο κος Μπορίσοφ. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως μια , μικρή έστω μερίδα σκεπτικιστών στη χώρα μας, που δεν θέλω να αδικήσω χωρίς να την αναφέρω , δεν πίστεψε, ούτε στιγμή, στην πραγματοποίηση αυτού του έργου. Κατά την γνώμη τους, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, είναι απλά το διαπραγματευτικό μέρος μιας άλλης επιχείρησης.
Στη χώρα μας πάντως, το αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Αλεξ/πολης, για διενέργεια Δημοψηφίσματος καταπνίγηκε από τις Τοπικές Αρχές , πράγμα που δείχνει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, καθώς κάποιοι «επένδυσαν» πολύ στον αγωγό προσμετρώντας μόνο προσωπικά οφέλη και κέρδη και παραβλέποντας κάθε παράμετρο που ορθώς-κατά τα άλλα-αναφέρει ο κος Μπορίσοφ.
Δεν θα σταθώ στα επιχειρήματά τους, γιατί υποβαθμίζουν την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού και αποτελούν άλλη μια απόδειξη ότι έχει χαθεί κάθε μέτρο σ’ αυτή την χώρα. Για του λόγου το αληθές , θα σταθώ στα σχόλια ενός ατυχούς αρθρογράφου, ο οποίος παραπονιόταν ότι η Θράκη κινδυνεύει να ερημώσει γιατί πιστεύει ότι δεν θα την προτιμήσουν Ρώσοι τουρίστες για διακοπές αν δεν εγκατασταθεί ο πετρελαιαγωγός ! !
Μήπως θα έπρεπε να ρωτήσουμε την γνώμη των κατοίκων της Ν. Ορλεάνης και της παραλιακής Νοτιοανατολικής Κίνας ;